marți, 2 februarie 2010

Zuppette


Marturisesc solemn nici n-am auzit, nici n-am mai mancat prajiturica din aceasta pana de curand, cand iesita la vanatoare de retete am nimerit (a cata oara :) ) pe blogul Laurei Adamache.
Prajitura este compusa din foi de foietaj lipite cu o crema de vanilie de-un pandispan insiropat.

Pandispan:
6 oua + 150g zahar + 150g faina (o cerneti pe o coala de hartie sa fie gata de folosit)

- se incinge cuptorul la 375F (sau temperatura medie, cea ideala pt copt prajituri)
- se bat ouale si zaharul la mixer pana isi tripleaza volumul (sa nu credeti ca nu-i posibil, este, insa trebuie putina rabdare :) )
- se adauga faina cernuta in 2-3 serii, n-o puneti deodata pentru ca se bosumfla frumusete de ou infuriat
- deci punem faina in 2-3 randuri si amestecam de sus in jos, cu miscari delicate, pana incorporam toata faina in aluat si obtinem un aluat fin si totusi aerat
- se toarna intr-o tava de dimensiuni obisnuite (deci nu cea mare si patrata de la aragaz), tapetata cu hartie de pergament









- se da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana se rumeneste frumos
- se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit










Crema de vanilie
(amendament: a 2-a oara as face din 750ml de lapte, cu restul de cantitati ajustate la noua cantitate)

4 galbenusuri + 500ml lapte + 30g faina (cca o lingura) + 150g zahar + vanilie (baton sau esenta) + putina sare (un varf de cutit)

- laptele se pune la fiert intr-o craticioara (sau se infierbanta la microunde)
- galbenusurile + zaharul + faina+ sarea se amesteca intr-o masa fara cocoloase
- se adauga laptele fierbinte apoi se transfera intr-o craticioara pt bain marie (se fierbe crema peste abur fierbinte)
- se amesteca des si se fierbe pana ce crema ajunge la consistenta unei smantani groase, apoi se lasa la racit
- se intind 2 foi de marimea aceleasi tavi in care am copt pandispanul
- se intind pe rand si se aseaza in tava tapetata cu hartie de pergament, se inteapa cu furculita (vai ca eu am uitat si-o sa vedeti ce se intampla :)) ) se presara zahar tos, sa fie vizibil pe foi si se dau la cuptorul incins la foc iute (cca 410F ) pana se rumenesc frumos (10 minute)



- se scot tot pe gratar si se lasa la racit






Siropul
- 150ml apa + 2-3 linguri de zahar + coaja de la o lamaie se amesteca pana se topeste zahar

In reteta originala se putea pune rom, vanilie etc noua ne place gustul de coaja de lamaie

Prajitura se asambleaza in felul urmator
- intr-o tava asternuta cu celofan sau folie de plastic asezat una dintre foile foietate
- se unge foaia cu jumatate din crema
- se asterne pandispanul si se insiropeaza printr-o strecuratoare sa nu ajunga si cojile de lamaie pe prajitura
- se astepata 5 minute apoi se adauga restul de crema si se acopera cu cealalta foaie foietata
- se acopera totul cu folie de plastic, apoi se preseaza delicat cu un fund de lemn pe care am pus o greutate, carti/albume de dimensiunea tavii etc
- se da la rece peste noapte apoi se taie in bucati potrivite

Foarte delicat aromata, foarte placuta combinatia de arome si texturi.
Nota 10 de la degustatori! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu